Musik

Musik från Sverige

Sverige har trots sin knappa storlek de senaste åren varit ett stort exportland när det gäller musik. Det började med Jussi Björling som var tenor och operasångare i början av 1900-talet och har sedan dess rullat på ganska flitigt. Genom åren har band från Sverige slagit stort utomlands. Abba  är ett exempel på ett svenskt band som har slagit igenom i stora delar av världen. Många av deras låtar är idag klassiker och låtar så som till exempel Happy New Year spelas traditionsenligt på nyårsafton i stora delar av världen. Sedan har vi givetvis bandet Roxette som slog igenom i USA på 80-talet med klassiker så som “It must have been love” som har använts i till exempel den oerhört populära filmen Pretty Woman.

På senare år har Sverige också producerat stora artister inom till exempel EDM-musiken. Swedish House Mafia och Avicii är artister som är kända över hela världen. Just nu är det kanske Zara Larsson  som är den största svenska artisten internationellt sett.

Men förutom artister så är det svenska låtskrivare som ligger bakom en väldigt stor del av musiken som produceras i västvärlden. Den kanske mest kända är Max Martin som har producerat och skrivit låtar till artister som exempelvis Justin Bieber, Britney Spears och många, många andra.

Sveriges framgångar inom musiken skulle kunna förklaras av att vi i Sverige har ämnet musik på schemat i grundskolan. Många kommer alltså i kontakt med musiken från väldigt tidig ålder i landet och det är klart att det är lättare att lyckas om man börjar tidigt. Sverige har också haft stora framgångar inom den internationella musiktävlingen Eurovision, inte minst de senaste åren.