Uncategorized

Filmkompositörer i Batman-filmer!

Det är något magiskt med filmmusik och för att få till det perfekta ljudspåret på film behövs talangfulla kompositörer. Kanske känner du igen namn som John Williams eller Danny Elfman – kända för Star Wars musiken respektive Edward Scissorshands och Batman musiken? Dessa är två intressanta kompositörer som gjort sig kända för att skapa vacker filmmusik. Här nedan kommer det senaste inom filmmusiken idag.

Reeves hittar ny kompositör!

Just nu pratas det väldigt mycket om Batman-filmer i filmvärlden, då filmregissören Matt Reeves jobbar på den nyaste Batman-filmen med Robert Pattinson i rollen som Bruce Wayne. Det betyder också att jakten på en talangfull kompositör funnits med på listan. Reeves delade i mitten av oktober med sig att kompositören Michael Giacchinno tackat ja till Batman-projektet. Detta kommer efter att Matt Reeves förvånat Giacchino under ett evenemang som hölls med medkompositören David Arnold vid Royal Albert Hall. De båda männen har tidigare jobbat tillsammans i monsterfilmen Cloverfield från 2008, som även gjorde Reeves till ett känt namn i Hollywood. Giacchino och Reeves har även jobbat tillsammans på filmer som Dawn of the Planet of the Apes (2014), War for the Planet of the Apes (2017) samt Let me In (2010). Men detta är inte Giacchinos första superhjältefilm, filmkompositören har tidigare jobbat med Spider-Man filmerna och the Incredibles. Lyssna gärna på Giacchinos superhjältemusik på dina airpods vid nästa tillfälle. Med Pattinson som Wayne/Batman, Zoe Kravitz som Catwoman och Paul Dano som Riddler – är det en maffig film som väntar filmbesökare sommaren 2021.

Michael Giacchino har stora förväntningar på sig, då tidigare kompositörer som jobbat på Batman-filmerna gjort sig kända världen över. Danny Elfman har som känt jobbat med Tim Burton många gånger men gjorde sig känd som erkänd kompositör för Batman-filmerna på 1990-talet. Även Hans Zimmer gjorde en mörkare tolkning för Christopher Nolans ”Dark Knight”-trilogi. På Zacks Snyder’s Batman V. Superman: Dawn of Justice var det Junkie XL som skapade musiken, dock är det fortfarande Danny Elfman som är mest förknippat med just Batman-filmerna, kanske blir det en ändring på detta med Giacchino på 2020-talet.

Isländsk kompositör bakom Joker-filmen!

Filmbranschen har länge varit mansdominerat och även så filmkompositörer men med den senaste Joker-filmen (2019) och Joaquin Phoenix i spetsen har den kvinnliga kompositören från Island tagit sig an superhjältekedjan. Hildur Gudnadottir har i Todd Phillips, Joker-film skapat magisk filmmusik som är cynisk och emotionell. I filmen är cellon ett instrument som sticker ut särskilt starkt då kompositören lyckats att kombinera en vacker symbios mellan komposition och bild. Den starka musiken har väckt många reaktioner bland kritiker och har blivit hyllad av både publik och filmjournalister, då den är både emotionell och mörk. Det har även visat att filmkompositörer kan skapa komplicerade verk till superhjältefilmer som samtidigt skapar en vacker balans mellan musik och det visuella.