Uncategorized

Från lyssnare till musikutövare

För många kan steget från musiklyssnare till musikutövare kännas stort, men det är mycket mindre än vad du tror. Att lära sig ett instrument är givande, gör dig smartare och ger mycket glädje. Du ska nu få tips på hur du kan lära dig att spela ett instrument.

Musik

För många av oss är musiken en viktig del av våra liv: vi lyssnar hemma, i bilen och på joggingturen. Har vi riktig tur kan vi lyssna på musik medan vi arbetar. Om du håller på med ett hemarbete, som att renovera garaget eller bygga en musikstudio, kan du köpa virke hos Byggmax – allt på nätet. För att börja spela ett instrument behöver du inte ett musikrum, men gärna en egen spelvrå – för både din och familjens skull.

Vilket musikinstrument ska du välja?

Det finns en orsak till att gitarr och piano är nybörjarfavoriter, men du bör satsa på det musikinstrument som du själv drömmer om. Det kan vara klokt att höra med en musikkunnig person om vilket instrument du bör köpa. Två gitarrer kan kosta lika mycket, och den ena kan rentav se lite snyggare ut, men insidan – ljudet och känslan – är det som räknas.

Musiklektioner

Det är möjligt att lära sig ett musikinstrument helt gratis genom att titta på YouTube. Det finns många musikkanaler där musiker på mer eller mindre pedagogiska sätt visar hur du ska utvecklas, från nybörjare till att kunna spela ett instrument. Det är ett gott alternativ för dig som inte har råd eller möjlighet att ta musiklektioner med en musiklärare. Det bästa är dock om du kan hitta en musiklärare eller bekant som kan lära dig att spela. Då lär du dig grunderna redan från början. Att lära sig ett musikinstrument är som att lära sig allt annat: det kräver övning, disciplin och kunskap. För att du verkligen ska bli skicklig på ett musikinstrument ska du alltså inte hoppa över grundkunskapen, för att bara lära dig några roliga låtar utantill, utan satsa på att lära dig rätt fingersättning och hur du ska blåsa i trumpeten eller saxofonen.

Du kommer ganska snabbt upptäcka att det är mycket svårare att spela ett instrument än vad du trodde, men du kommer på samma gång också att upptäcka att det är mycket roligare och mer givande än vad du någonsin kunde tro! När du väl lärt dig grunderna kommer tiden flyga iväg. Plötsligt har två timmar förflutit och du har komponerat en egen låt. Det är också roligt att gå ut på nätet och hitta nya låtar. På YouTube finns det många musiker som först spelar upp en låt och sedan visar hur du kan lära dig att spela just den låten; ibland kan du också köpa arrangemang och noter. Att gå från att vara en musiklyssnare till att bli en musikutövare kommer på sätt och vis att förändra ditt liv. Du kommer se och lyssna på musik på ett annat sätt, med en annan respekt, men också känna en annan gemenskap med andra musiker – då du faktiskt har blivit en musiker själv.