Uncategorized

Lite om dansband

Över 500 000 svenskar går varje vecka ut och dansar pardans. Liksom många andra musikstilar är dansband en livsstil. Själva begreppet dansbandsmusik är relativt nytt och myntades på 1970-talet. Dansbandsmusiken har sin grund i dansmusik som går långt tillbaka i tiden med dans till dragspel och fiol. Dansband är helt enkelt en del av den svenska kulturen.

Dansbandsfolk kan delas in i flera olika kategorier. De som enbart kommer i kontakt med musiken vid olika högtider som midsommar, fester och bröllop. Och de som regelbundet går ut på dansställen och dansar. En del går ut varje vecka, andra 1-2 gånger i månaden och så finns de riktigt inbitna fansen som går ut flera gånger i veckan. Precis som inom andra musikgenres finns det många som följer sitt favoritband och reser flera mil för att höra det.

Dansbandsveckan i Malung

Höjdpunkten för många dansbandsfans är dansbandsveckan i Malung. Under sju kvällar spelar över 80 dansband på sex olika dansbanor. Närmare 100 000 besökare brukar varje år åka till Malung för att njuta av stämningen, dansen och musiken. Är du rädd för att din artros ska hindra dig från att dansa? Oroa dig inte. Om du i god tid innan sommaren påbörjar en behandling kommer du att kunna svänga dina lurviga till både foxtrot och bugg. Här kan läsa mer om artros och lära dig om hur du ska gå tillväga. Dansbandsveckan arrangeras i mitten av juli och i år firar den 35 år. Det kommer därför att bjudas på både nostalgi och överraskningar. När dansbandsveckan arrangerades första gången var det inte många som trodde att den skulle bli den succé som den är idag. På 80-talet hade dansbandsmusiken fått något av en töntstämpel. Första året var besökarantalet 2 600 personer och musiken bestod av traditionella dansband. Mycket har hänt sedan dess och veckan har växt sig större och större. Bland både yngre och äldre har dansbandsmusiken blivit mer populär och musiken har också breddats från att inte bara innehålla traditionella dansband.

Om dansbandsmusik

Takten i dansbandsmusik är ofta 4/4 med en baktakt, precis som i rock. Det kan även förekomma andra takter, särskilt bland gammaldansmusik. Under 1970-talet började dansbandsmusiken bli så pass enhetlig att den kunde ses som en egen musikgenre. Dansbandsmusik är typiskt svenskt men den har även spridit sig till Finland, Danmark och Norge. När den först kom till Norge kallades den för Svensktoppar.

I ett dansband är de vanligaste instrumenten keyboard, elgitarr, elbas och trummor. I äldre dansband var det även vanligt med saxofon och dragspel. Texterna är ofta positiva och handlar oftast om vänskap, kärlek och fred samt om dans. Det finns även inslag av nationalromantik med texter om hembygden och naturen. När texten handlar om kärlek är den ofta, precis som i poplåtar, skriven ur jag-perspektiv. Texterna är oftast på svenska. Under 1970- och 80-talen var det vanligt att översätta engelskspråkiga låtar från främst rock, pop och country.