Uncategorized

Udda musikgenrer du kanske inte visste fanns

Rock, pop, jazz och schlager och många andra genrer känner så gott som alla till. Det är musiken som spelas i radio, på tv och i varuhus, de genrer som är ständigt närvarande i det allmänna rummet. Men bortom mittfåran finns det ett stort antal märkliga genrer som sällan hörs av andra än de närmast invigda. Musik som är atonal, rytmiskt komplex och ibland snudd på helt obegriplig. Toner som du älskar eller hatar, kanske hittar du en helt ny musikalisk kärlekshistoria bland någon av dessa genrer:

Crunkcore

Crunkcore kombinerar element från hip hop och screamo. Vissa kritiker har beskrivit genren som en mix mellan sydstats-hip hop med autotunad sång, technobreaks och texter som påfallande ofta kretsar kring hämningslöst festande. Brokencyde är ett exempel på ett band som anser sig tillhöra genren.

Lowercase

Den här genrens främsta företrädare är Steve Roden som också myntade begreppet. Musiken är en form av minimalistisk ambient. Många skulle nog kalla det för bakgrundsljud.

Chiptune

Många får en nostalgisk känsla i bröstet när de hör musik som använder samma ljudbild som videospelen använde under 80-talet – det är i princip den nostalgin denna genre bygger på. Artisterna som är riktigt hardcore använder sig av SID-chip och begränsar sig till att använda det formatets totala tre kanaler (en för melodi, en för bas och en för trummor).

Ringtone rap

Ringtone rap representerar förmodligen en av de märkligaste perioderna i hip hopens historia. De föddes ur drivkraften att skriva raplåtar anpassade för att fungera som ringsignaler till mobiltelefonen, vilket innebar att låtarna bara behövde vara bra under de 10-30 sekunder som din telefon ringde. Genren hade sin peak mellan 2004 till 2007, då försäljningen av ringsignaler var som högst. Numera är det knappast någon som minns varken låtarna eller den uppsjö av one hit-wonders som representerade genren.

Mathcore

Mathcore utgör en undergenre inom metal med emfas på rytmik och dissonans och är närbesläktad med grindcore. Ett framträdande band som gör den här typen av musik är Converge, även om de själva tycks vara tveksamma till att kategorisera sig själva som ett band som hör till genren.

Schranz

Om du hör till dem här som hör en viss typ av musik i huvudet när någon yttrar frasen “tysk techno”, så är det förmodligen schranz du hör. Ohyggligt snabb, aggressiv och sparsmakad technomusik som betonar bastrumman. Den faller långt från alla i smaken men är dock omåttligt populär, inte minst i Tyskland.

Rysk Chanson

Genren består av sånger som ofta behandlar ämnen som kretsar kring rysk underklass och kriminalitet. Den har sina rötter under det tidiga 1900-talet och behandlar ofta sina ämnen i ballader som låter lika sorgsna som de tunga ämnen de behandlar.