En musikfestival är, precis som det låter, inriktad på musik. Arrangörerna delar ofta in festivalerna i olika genrer, för att locka flera målgrupper. Ibland inriktar man dock sig på en speciell målgrupp. Oftast återkommer samma festivalerna varje år medan vissa blir endast en gång. Festivalerna äger oftast rum i stora inhägnader där man har vakter och tar entréavgifter. Dock finns det festivaler som tex Malmöfestivalen eller tidigare Stockholm waterfestival där allt är gratis och man kör efter speciella tider på de olika scenerna. Många av festivalerna har flera scener där olika typer av band uppträder samtidigt. Camping är bekvämt för besökarna, vilket gör att man slipper förlora tid på resandet mellan musikfestivalen och sovplatsen. Hotell är oftast dyrt, särskilt vid sådana här tillfällen och då kan man spara en slant genom att campa på festivalområdet. Många bor i något som kallas för “camps” vilket innebär att man har flera tält väldigt nära varandra, ibland i en cirkel. Större partytält skapar mötesplatser.
Nöjen för musikälskare
Det är viktigt idag med vilka signaler man som festival sänder tycker allmänheten. Ungdomar idag är en stark målgrupp vilket gör att arrangörerna har en stort ansvar. Festivalområdet ska kännas tryggt för besökaren och det kan ibland bli rörigt när många ungdomar vistas på en stor yta. När det gäller alkohol kan berusningsgraden leda till att festivalbesökaren uppträder på ett icke önskvärt sätt, och de flesta festivaler har därför inhyrda vakter som ser till att ordningen upprätthålls. Den traditionella festivalbesökaren är en återkommande gäst som ofta har som tradition att årligen besöka vissa festivaler, och många åker dessutom långt för att få ta del av vissa artister då de trivs i den gemytliga stämningen. Det är många som får vänner för livet när de sammanstrålar på musikfestivalerna runt om i Sverige. Det finns ofta olika foodtrucks inom festivalområdet som förser besökarna med olika typer av mat. Det har inträffat flera dödsfall på festivaler. Ibland har det varit för många besökare och i trängseln kan panik uppstå och leda till att någon blir nedtrampad.
Vad kan man som förälder tänka på?
Som förälder kan ansvaret att låta eller inte låta sin tonåring åka till festivalområdet kännas betungande. Många ungdomar vill besöka musikfestivaler, och grupptrycket från vänner kan vara stort. Även om alkoholförsäljningen är kontrollerad kan alkoholen finnas lättillgängligt i festivalområdet. Det är viktigt att arrangören har ett bra och tryggt arrangemang. Varje år rapporteras det att det förekommer stölder inom festivalområdet, mer eller mindre allvarliga. Det kan vara viktigt att ha bra försäkringar ifall olyckan är framme. En drulleförsäkring kan ofta träda i kraft för det som inte täcks av hemförsäkringen. De flesta av festivalernas artister är utvalda sedan länge och ådrar sig stor publik. I Frankrike har en musikfestival bokat en artist vid namn Berntrand Candat. 60.000 personer skrev under en protestlista, eftersom han dömdes till fängelse 2013 för att ha slagit ihjäl sin flickvän. Den den franska festivalen vägrar dock att avboka. Även om det är ett stort antal festivalbesökare är det vanligare att festivaldeltagaren får skavsår, vätskebrist eller blir förkyld, än att det inträffar något allvarligare.