Musik

Lite om julmusik

Julmusik är en minst sagt speciell genre, eftersom man bara lyssnar på den under en kort period varje år. Mycket av den julmusik vi lyssnar på idag har religiöst tema, till exempel sånger som ”Heliga natt”, ”Gläns över sjö och strand” och ”Guds frid i gode vise män”. Även de sånger vi sjunger kring lucia räknas i nordisk tradition in bland julmusiken. Andra julsånger kommer från den engelska traditionen att gå dörr till dörr och sjunga ”carols”, det vill säga julsånger, inför jul. Ett exempel på en julsång som är vanlig som carol är ”Deck the halls”.

Det skapas dock även ny julmusik varje år, och många har blivit vad som skulle kunna kallas moderna klassiker inom julmusiken. Det går till exempel inte att tala om julmusik utan att nämna Mariah Careys ”All I Want for Christmas”, Bing Crosbys ”White Christmas” eller Whams ”Last Christmas”. Även i Sverige har vi moderna klassiker att lyssna på kring juletid, som ”Juligen” med Just D och ”Mer jul” med Adolphson & Falk. Vissa artister har till och med blivit kända framförallt för sin julmusik, så som Michael Bublé och Pentatonix, som regelbundet släpper julalbum.

För många får julmusiken vara bakgrundsmusik under alla julbestyr, som att dekorera, slå in paket och baka pepparkakor, men julmusik kan också vara det perfekta sättet att varva ned när alla sådana bestyr är klara, till exempel när man bara vill mysa i sängen en adventsmorgon. Om du känner att du behöver en ny, mer bekväm säng för att kunna njuta av julmyset ordentligt, ska du gå in på Sleepo.se, där det finns ett stort utbud av sängar för alla smaker.