Musik

Lite om house

House är en av de mest populära genrerna idag. Det är en genre som är besläktad med discon, och är en typ av elektronisk musik som oftast har 4/4-takt och en tung och tydlig basgång. Det gör att det är en genre som är mycket dansvänlig, något som också märks på moderna klubbar, där house under många år varit en populär genre. Om du själv håller på att planera en fest, till exempel inför Halloween, är det med andra ord ett hett tips att lägga till några houselåtar i spellistan, för att få igång dansgolvet. Ett annat hett tips är att gå in på Partykungen.se, där du hittar allt från maskeradkläder till dekorationer som gör en Halloweenfest bättre.

Sverige har under det senaste årtiondet varit framstående inom housegenren, med artister som Avicii, Swedish House Mafia, Axwell /\ Ingrosso och Galantis. Just Swedish House Mafia var en stor bidragande orsak till att den svenska housemusiken spreds över världen, då de var en av världens största grupper när de var aktiva. Trion bröt dock upp 2013, och istället har Axwell och Ingrosso fortsatt att arbeta tillsammans som en duo – också de med stor framgång. Under sina sista spelningar sålde Swedish House Mafia 100 000 biljetter till tre spelningar i rad, vilket ger en indikation på just hur stora de – och housemusiken – är.

Housemusiken började utvecklas under 1980-talets första halva i Chicago. Det var DJ:s som stod bakom genrens utveckling, då de blandade soul och disco med europeisk elektronisk musik för att skapa en helt ny typ av dansmusik. The Warehouse var en av de första stora klubbarna som spelade housemusik, och det sägs vara från just denna klubb som genren har fått sitt namn.

Självklart har housemusiken fortsatt att utvecklas sedan dess, och idag finns en uppsjö av subgenrer till housen. Bland dessa kan nämnas deep house, latin house, acid house och progressive house.